torstai, 9 toukokuun

GPS-häirintä on yleistä, mutta useimmiten se ei aiheuta lentojen kääntymistä takaisin, kertoo Finnairin viestintäjohtaja.

Kaksi Helsingistä Viron Tarttoon matkalla ollutta Finnairin konetta on joutunut kääntymään takaisin GPS-häirinnän takia.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että sekä perjantain että lauantain vastaisena yönä lähteneet lennot joutuivat palaamaan Helsinki-Vantaalle. Niiden oli tarkoitus laskeutua Tarton lentokentälle kello 00.40.

Tallqvistin mukaan GPS-häirintä on sinänsä yleinen ilmiö eikä se aiheuta tällaisia tilanteita. Yleensä lentokentillä on useita järjestelmiä lähestymiseen eikä se välttämättä vaadi GPS-signaalia.

– Tarton kenttä on yksi niistä harvoista kentistä, joissa ei ole muita menetelmiä käytössä lähestymiseen, Tallqvist kertoo.

Perjantain päivälennoilla häirintää ei ollut ja ne lennettiin normaalisti. Peruuntuneiden lentojen matkustajien matkat reititetään uudelleen.

Finnair aloitti liikennöinnin Tarton lentokentälle aivan hiljattain, maaliskuun lopussa.

– Arvioimme, aiheuttaako tämä jotain muutostarpeita aikatauluihin tai muuhun, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Seurataan tilannetta, Tallqvist kertoo.

Lentojen GPS-häiriöt ovat lisääntyneet Suomessakin vuodesta 2022 lähtien. Häiriöiden syyksi on epäilty Venäjää.

Asiasta kertoivat aiemmin virolaismediat ERR ja Postimees.

Muokattu 27.4. kello 10.05: Tarkennettu Tallqvistin viimeistä sitaattia. Siinä puhuttiin aiemmin muutostarpeista pelkästään aikatauluihin. Muutostarpeita voi olla myös muuten.

Jaa.
Exit mobile version