tiistai, 7 toukokuun

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin uskotaan olevan innokas autojen keräilijä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on saanut kaverilahjana Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta limusiinin henkilökohtaiseen käyttöön. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi uutistoimisto RIA:lle, että kyse on venäläisestä Auruksesta.

Putin itse käyttää Aurus Senat -limusiinia virka-autonaan ja se kulkee mukana myös hänen ulkomaanmatkoillaan.

Kun Kim tapasi Venäjän Kaukoidässä Putinin syyskuussa, hän tutustui Aurus Senat -limusiiniin. Putin kutsui Kimin muun muassa kokeilemaan virka-auton takaistuinta. Kimin oma virka-auto on saksalaisvalmisteinen Maybach-limusiini.

Pohjois-Korean valtion tietotoimisto KCNA kertoi, että auto toimitettiin Kimille sunnuntaina. Kimin sisaren Kim Yo-jongin mukaan lahja on ”selkeä osoitus kahden johtajan erityisestä henkilökohtaisesta suhteesta”.

Autolahja saattaa olla YK:n Pohjois-Korea pakotteiden vastainen.

Etelä-Korean ulkoministeriön mukaan luksusautojen vienti, lahjoittaminen tai myynti Pohjois-Koreaan on kielletty YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymissä pakotteissa. Venä on itse turvallisuusneuvoston jäsen.

Innokas autoharrastaja

Kim Jong-unin sanotaan olevan innokas autojen harrastaja ja keräilijä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Kim on nähty Maybachin lisäksi useissa eri Mercedeksen limusiineissa, Rolls Roycessa ja Lexuksen kaupunkimaasturissa, jotka kaikki ovat pakotteiden piirissä.

Venäjä ja Pohjois-Korea harrastavat parhaillaan vilkkasti yhteydenpitoa. KCNA kertoi, että tiistaina Pohjois-Korean valtuuskunta palasi Moskovasta. Vastakkaiseen suuntaan samalla lähti kolme uutta valtuuskuntaa, jotka edustavat tietotekniikkaa, kalastusta ja urheilua.

Pohjois-Korean on epäilty toimittavan Venäjälle tämän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan ammuksia, kranaatteja ja ohjuksia. Tämä olisi joidenkin tarkkailijoiden mukaan alkanut Putinin ja Kimin viime syksyisen tapaamisen seurauksena.

Venäjä ei ole kiistänyt tai myöntänyt asetoimituksia.

Pohjois-Korea on kieltänyt toimittavansa Venäjälle aseita vastineeksi Moskovan tuesta satelliittiohjelmien kehittämiseksi. Tämäkin olisi YK:n pakotteiden vastaista toimintaa.

AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version