torstai, 9 toukokuun

Pienen pohjoisruotsalaisen Haaparannan apteekki myy nyt hurjia määriä syyhyvoidetta suomalaisille asiakkaille. Lapissa lääkäritkin suosittelevat Ruotsin syyhyvoidetta vaihtoehtona.

Syyhytapausten voimakas kasvu Suomessa näkyy yllättävänä ostosryntäyksenä valtakunnan rajalla sijaitsevassa Haaparannan apteekissa.

Pienen pohjoisruotsalaisen kunnan Kronans Apotek on myynyt suomalaisasiakkaille viimeisen kuukauden aikana enemmän syyhyvoiteita kuin tiettävästi koskaan ennen. Syynä on syyhyn hoitoon Ruotsissa yleisesti käytettävä voide, joka Suomessa on erityislupavalmiste.

Ruotsista Tenutex-nimistä voidetta saa ilman reseptiä ja sen hankintahinta on edullisempi kuin Suomessa syyhyn hoitoon ensisijaisesti myytävät valmisteet, permetriinivoiteet.

– Voidetta menee melkein päivittäin, joskus on mennyt viisikymmentäkin. Enimmäkseen sitä myydään suomalaisille, ruotsalaisille ei niinkään, kertoo lääketeknikko Iris Saloniemi Kronans Apotekista Haaparannalta.

Tenutexin vaikuttavat aineet ovat bentsyylibentsoaatti ja disulfiraami. Bentsyylibentsoaattia sisältää myös otsikoihin noussut hevosten ihovoide, johon moni syyhystä kärsivä on turvautunut vastoin terveysviranomaisten suosituksia.

Yhden Tenutex-voideputkilon hinta Ruotsissa on alle 30 euroa ja siitä riittää kahteen käsittelykertaan. Esimerkiksi Suomessa käytettävä Nix-permetriinivoide maksaa noin 40 euroa ja se riittää vain yhteen käsittelykertaan.

Syyhyvoidetta Haaparannalta Etelä-Suomeen asti

Saloniemi kertoo, että Haaparannalta tullaan hakemaan syyhyvoidetta aina Etelä-Suomesta saakka.

Puskaradio vaikuttaa kertomusten perusteella olevan useimpien tietolähde, mutta osa on saanut suosituksen myös lääkäriltä.

– Ihan viime aikoina on tullut sellaisiakin asiakkaita, joille lääkäri on suositellut hakemaan voidetta täältä meiltä, Saloniemi sanoo.

Jotkut voidetta hankkineet ovat myös kertoneet lähettävänsä voidetta etelään.

Lähettämisessä tosin piilee pieni riski, sillä Tenutex vaatii kylmäsäilytyksen. Lehtoniemi myös muistuttaa, että ilman lääkärin suositusta lääkevoidetta ei kannata ostaa, vaikka se reseptivapaa Ruotsissa onkin.

– Ruotsissa suositus on, että pitäisi olla lääkärin diagnoosi eikä voidetta käytettäisi omin päin, Saloniemi lisää.

Lapissa hyödynnetään hoitosuosituksissa Ruotsin läheisyyttä

Syyhytapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti myös Lapin hyvinvointialueella.

Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että Mehiläinen Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloiden ihotauti- ja infektioyksiköt päivittivät joulukuun alussa syyhyn hoito-ohjeet tapausmäärien lisäännyttyä.

Ensisijaisena hoitona ohjeissa mainitaan tutut permetriinivoide ja reseptillä saatavat ivermektiini-tabletit ja apteekin valmistava rikkivoide, mutta vaihtoehtoiseksi hoidoksi on nostettu Ruotsissa myytävä Tenutex-voide.

– Se on Ruotsissa ollut pitkään käypä hoito syyhyyn. Käytännössä hoitosuositus tarkoittaa sitä, että potilas voi itse päättää minkä hoidon hän aloittaa, Broas toteaa.

Voide sopii sekä aikuisille että lapsille. Suomessa sama voide on erityislupavalmiste.

– Meillä on erityinen asema, kun Ruotsi on lähellä. Se on vaikuttanut myös meidän hoito-ohjeisiimme, Broas sanoo.

Lapin hyvinvointialueen syyhyn hoito-ohje poikkeaa valtakunnallisesta suosituksesta, jossa Tenutex-voidetta ei mainita lainkaan.

Erityisesti eteläisessä Suomessa syyhy on aiheuttanut jopa pienimuotoisia epidemioita ja ongelmaksi on joissakin tapauksissa noussut suositeltujen lääkkeiden tehottomuus.

Syyhypunkin on jopa arveltu kehittäneen itselleen vastustuskyvyn yleisesti käytettyä ja kallista permetriinivoidetta vastaan. Se on saanut monet syyhystä kärsivät turvautumaan muihin kuin virallisesti Suomessa suositeltuihin voiteisiin.

Vaikka syyhytapaukset ovat Lapissakin lisääntyneet, ei tällä hetkellä ole tiedossa epidemiaa.

Jaa.
Exit mobile version