torstai, 9 toukokuun

Kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E -virukset ovat samankaltaisia kuin epidemiassa sairastuneilla henkilöillä, kertoo Ruokavirasto.

Merkittävä osa alkuvuoden hepatiitti E -tartunnoista on mahdollisesti aiheutunut kotimaisen toimijan valmistamien meetvurstien syömisestä, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan.

Tähän lopputulokseen virasto päätyi kantavertailun ja kyselytutkimuksen perusteella.

Oululaisen Kotivaran meetvursteja vedettiin myynnistä hepatiitti E -viruslöydön takia maaliskuun alussa.

Meetvursteista todetut virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla henkilöistä, jotka ovat saaneet hepatiitti E -tartunnan. Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa. Lisäksi sairastuneet ovat kyselytutkimuksen perusteella syöneet saman valmistajan tuotteita useammin kuin vertailuhenkilöt.

Hepatiitti E -virukseen on sairastunut tämän vuoden aikana yli 120 henkilöä.

Ruokavirasto on pyrkinyt selvittämään elintarvikkeisiin päässeen viruksen alkuperää viime viikkojen ajan. Toistaiseksi ei ole pystytty tunnistamaan saastumisen aiheuttanutta raaka-ainetta. Ruokavirasto jatkaa mahdollisten tartuntalähteiden jäljitystä.

Kotivara yllättyi kohun laajuudesta

Kotivaran toimitusjohtajalla Janne Piikivellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, minkä verran takaisinvedon alaisia tuotteita on palautettu kauppoihin, mutta asiakkaat ovat olleet aktiivisia yrityksen suuntaan.

– Meille on tullut satoja yhteydenottoja ja kyselyitä huolestuneilta ihmisiltä, uskaltaako näitä tuotteita syödä, Piikivi sanoo.

Yle haastatteli Piikiveä maanantaina ennen kuin Ruokavirasto tiedotti tutkimustuloksista.

Asian saama laaja mediahuomio on yllättänyt. Piikiven tiedossa ei ole, että yhtiön 80-vuotisen historian aikana olisi ollut toista saman mittaluokan tilannetta.

Yhtiössä ei vielä osata arvioida mainehaitan vaikutuksia, mutta niitä odotetaan tulevan.

Yhtiö harkitsee laitteiston hankkimista hepatiittitukimuksiin

Piikiven mukaan yhtiö on käyttänyt toistaiseksi jopa 10 000 euroa maaliskuun takaisinvetoon liittyviin laboratoriotutkimuksiin.

Kotivara testaa tuotteitaan hepatiitin varalta ulkopuolisessa laboratoriossa, Piikivi kertoo. Yrityksen omassa laboratoriossa etsitään elintarvikkeista muun muassa listeriaa ja salmonellaa.

Piikiven mukaan yhtiössä harkitaan parhaillaan oman laitteiston hankkimista myös hepatiittitutkimuksia varten.

Tapaus on opettanut Piikivelle sen, että odottamattomaankin pitää varautua:

– Koitamme tehdä kaiken viimeisen päälle: meillä on oma laboratorio, testaamme satoja tuotteita ja meillä on paras elintarvikelaatustandardi käytössä. Silti tällainen yllätys saattaa tulla, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version