lauantai, 27 huhtikuun

Päihde- ja mielenterveystyötä tekevä sosionomi Mikko Kuusiniemi kokee, että puhdas ympäristö ja koti ovat ihmisen turvapaikkoja.

Muutama kuukausi sitten helsinkiläinen Mikko Kuusiniemi, 30, keksi itselleen uuden harrastuksen.

Nyt hän kiertää vapaa-ajallaan rätin, kumihanskojen ja graffitin- ja liimapoistoaineen kanssa helsinkiläisissä kohteissa, joihin on maalattu luvattomia graffiteja.

Kuusiniemi puhdistaa niitä muun muassa bussikatoksista, opastekylteistä ja mainostauluista.

– Silmäni on harjaantunut etsimään graffiteja esimerkiksi bussiaikataulujen päältä. Graffitit eivät kuulu niiden tai mainosten päälle, sillä ne haittaavat tekstin lukemista.

Usein hän saa graffitin puhdistettua jo parissakymmenessä sekunnissa. Niitä on helppo poistaa tasaisilta pinnoilta.

Graffitien poistaminen liikennemerkeistä vaatii oman aineen, jotta heijastinpinta ei vaurioidu.

– Aika nopeasti se näyttää karvansa, irtoaako se. Tämä on tarkoituksenmukaista toimintaa, joka aiheuttaa minulle iloa, hän sanoo.

Some inspiroi siivoamiseen

Kuusiniemi pitää esikuvanaan sosiaalisesta mediasta tunnettua siivouskuningatarta Auri Kanasta.

Hän on seurannut jo kauan Kanasen kuvaamia siivousvideoita, joissa Kananen kuvaa asunnon siivousurakan alusta loppuun asti.

Kuusiniemen mielestä on hienoa, että sosiaalinen media inspiroi ihmisiä hyviin tekoihin, kuten siivoamiseen ja sitä kautta ruokkii positiivista kierrettä.

Myös Kuusiniemi kuvaa sometileilleen videoita harrastuksestaan. Taannoin hän kävi siivoamassa muun muassa Itäkeskuksessa sijaitsevat portaat ja Malmilla sijaitsevan parkkihallin.

Puhtaalla ympäristöllä on merkitystä

Kuusiniemi on ammatiltaan sosionomi ja hän tekee työtä mielenterveys- ja päihdetyön parissa. Hän nauttii siitä, että graffitien poistamisessa työn jäljen näkee heti, toisin kuin hänen päivätyössään, jossa asiat vaativat toisinaan aikaa.

Hän on huomannut, kuinka merkittävä asia puhdas ympäristö on – myös omassa työssään.

– Kun nuori esimerkiksi palaa päihdekatkolta takaisin kotiinsa, siisti koti edesauttaa kuntoutumista. Sillä on merkitystä, onko kotona esimerkiksi käyttövälineitä ja muita tarvikkeita hujan hajan.

Kuusiniemi haaveilee siitä, että pääsisi joskus Auri Kanasen tavoin tekemään raivaussiivouksia ihmisten koteihin. Hän on työskennellyt aiemmin myös lähihoitajana kotihoidossa ja kertoo havainneensa, että ihmisten kodit saattoivat olla kunnoltaan hyvin erilaisia.

– Puhdas ympäristö ja koti ovat ihmisen turvapaikkoja. Haluan auttaa ihmisiä siivoamalla.

”Ammattitaidolla tehdyille graffiteille on tilausta”

Kuusiniemi pitää Helsinkiä yleisilmeeltään siistinä kaupunkina. Hän nauttii katutaiteesta ja katselee graffiteja mielellään paikoissa, jonne niiden maalaaminen on sallittua.

Helsingissä on neljätoista graffitiseinää, joihin graffitin voi maalata luvan kanssa. Helsingin kaupunki on listannut verkkosivuilleen myös katutaidekeskittymät, joissa voi käydä katselemassa taidolla tehtyä katutaidetta.

– Parhaimmillaan ammattitaidolla tehdyt graffitit nostavat kaupungin sykettä ja viihtyvyyttä. Niille on kyllä tilausta.

Helsingin kaupungin yleisten alueiden kunnossapidon projektipäällikkö Susanna Wall totesi viime kesänä Ylen jutussa, että kaupunki käyttää vuosittain 650 000 euroa graffitien poistamiseen.

– Tekisi mieli kysyä laittomien graffitien tekijöiltä, miksi he tätä tekevät. Mikä tässä on se juttu, hän pohtii.

Jos Kuusiniemi voisi lähteä poistamaan graffiteja minne päin maailmaa tahansa, hän suuntaisi rapakon toiselle puolen.

– Unelmani olisi poistaa graffiteja Amerikasta, esimerkiksi New Yorkista, hän sanoo ja naurahtaa.

Jaa.
Exit mobile version