torstai, 9 toukokuun

Maaperämikrobien monimuotoisuus puuttuu monen lautaselta ja suolistosta. Suomalaisten tutkijoiden mukaan tämä voi olla yksi tärkeä syy monien nykyisten terveysongelmien taustalla.

Suomalaisista ravintosuosituksista puuttuu terveyttä edistävien mikrobien monimuotoisuus. Sama mikrobien monimuotoisuus puuttuu myös monen suomalaisen lautaselta ja suolistosta.

Tämä voi olla yksi tärkeä syy monien nykyisten terveysongelmien taustalla.

Maaperän turvallisten mikrobien syöminen voisi edistää suolistomikrobiston ja immuunipuolustuksen kehittymistä sekä vaikuttaa parantavasti mielenterveyteen.

Tähän tulokseen ovat tulleet Luonnonvarakeskus Luke ja Tampereen yliopisto tuoreessa katsauksessaan.

Monimuotoisuus vähentynyt

Aikuisen suolistossa voi olla 1,5 kiloa suolistomikrobeja, jotka edustavat jopa tuhansia eri lajeja. Suurin osa mikrobeista on bakteereja, ja ne vaikuttavat aineenvaihduntaan, hormonitoimintaan ja tulehdustekijöihin.

Suoliston mikrobien monimuotoisuus on vähentynyt kaupungistumisen, länsimaisen ruokavalion ja luontokadon myötä. Suolistomikrobiston epätasapaino on liitetty esimerkiksi lihavuuteen, sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, tulehduksellisiin suolistosairauksiin, keskushermoston sairauksiin ja allergioihin.

Tutkijatohtori Marja Roslund sekä dosentit Aki Sinkkonen ja Olli Laitinen selvittivät kirjallisuuskatsauksessaan tieteellisiä todisteita maaperän mikrobien syömisen hyödyistä ja haitoista.

– Kirjallisuushaussa ei löytynyt yhtään tutkimusta, jossa ihmisille olisi syötetty turvallista ja tutkittua maaperän mikrobistoa terveyden edistämistarkoituksessa. Tutkimukset ovat keskittyneet enemmän maaperän syömisen riskeihin kuin hyötyihin, mikä osoittaa kriittisen tutkimusaukon, Roslund sanoo tutkimustiedotteessa.

Mikrobien riskit ja hyödyt

Probioottien on todettu edistävän suoliston tasapainoa ja terveyttä, mutta ne sisältävät tutkijoiden mukaan usein vain yhtä tai kahta tutkittua bakteerikantaa. Ravintosuosituksissa pitäisi huomioida tutkijoiden mukaan nimenomaan turvallisten mikrobien monimuotoisuus.

Maaperämikrobien on todettu kulkeutuvan koko perheen suolistoon, vaikka perheessä oli vain yksi puutarhanhoidon harrastaja. Eläinkokeiden perusteella maaperän mikrobeille altistuminen voi tasapainottaa suoliston toimintaa, ehkäistä allergioita ja autoimmuunisairauksia sekä vähentää ahdistusta ja stressiä.

Maaperän mikrobeja kulkeutuu suuhun ja elimistöön kasvien mukana, etenkin jos kasvit ovat kasvaneet puhtaassa ja runsasmikrobisessa mullassa.

Maaperän syöminen suoraan maasta ei kuitenkaan ole turvallista siellä olevien raskasmetallien, öljyhiilivetyjen, mikromuovin ja lääkejäämien vuoksi. Lisäksi maaperässä voi olla antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja tai vaikka loismatoja.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisää tutkimusta, miten voidaan lisätä hyötyjä mutta välttää riskit.

Jaa.
Exit mobile version