torstai, 9 toukokuun

Tuijottelua, nimittelyä, ihmetystä ja pelkoa oman turvallisuuden puolesta.

Näitä asioita Turun seudulla asuvat seksuaalivähemmistöt joutuvat pelkäämään, kun he lähtevät juhlimaan.

Sateenkaarinuoret kaipaavat kaupunkiin heille tarkoitettua yökerhoa.

Turkulainen Erika Koivisto, 25, joutuu miettimään, mihin uskaltaa mennä omana itsenään. Hän kokee, että kaupungissa on vielä paljon vihaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Muunsukupuolinen Erika Koivisto kokee saavansa katseita ja ihmetystä erilaisuudesta:

Kaarinassa asuva Benjamin Sundman, 25, on puolestaan tyytynyt juhlimaan ystäviensä kanssa sanojensa mukaan heterobaareissa. Silloin, kun hän kaipaa seksuaalivähemmistöille suunnattua yökerhoa, hän lähtee Tampereelle.

– Jos Turkuun tulisi joskus homoille suunnattu yökerho, se voisi tuoda lisää sateenkaariväkeä tänne. Olisi paikka, jossa ei tarvitsisi pelätä turvallisuutensa puolesta.

– Tällä hetkellä Turussa ei ole sellaista yhtä paikkaa, jossa voisi olla turvassa, Sundman toteaa.

Suomessa seksuaalivähemmistöille tarkoitettuja yökerhoja on Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Helsingissä vaihtoehtoja on useampia, kun taas Tampereella ja Oulussa kummassakin on yksi.

Turussa toimii Bar Suxes, joka ei ole varsinainen yökerho, mutta on toiminut seksuaalivähemmistöjen kohtaamispaikkana pian 20 vuoden ajan.

Sundmanin mielestä Turun kokoisessa kaupungissa Suxes ei kuitenkaan riitä.

– Se ei ole tuntunut omalta paikalta ja koen, että se on liian pieni. Toinen erilainen paikka olisi kiva.

Sundman toivoo isompaa baaria, jossa voisi istuskella, mutta myös tanssia:

10 vuotta sitten seinät eivät riittäneet sateenkaariväelle

Bar Suxesin omistajat Ilari Makkonen ja Arto Juntunen eivät usko, että Turussa on tarvetta isommalle yökerholle.

– Kaikkialla kävijät ovat vähentyneet, joten epäilen suuresti, että asiakkaita riittäisi. Täällä on yökerhoja ja ne kyllä riittävät, Makkonen toteaa.

Kymmenen vuotta sitten tilanne oli Makkosen ja Juntusen mukaan toinen. He etsivät isompia liiketiloja, koska seinät eivät riittäneet juhlijoille.

Nyt isompien tilojen etsiminen ei olisi taloudellisesti järkevää.

Vuosien aikana asiakkaiden huulille on kuitenkin noussut toive isommasta yökerhosta Suxesin rinnalle.

– Jotkut asiakkaamme ovat vuosien varrella sanoneet, että laitamme kilpailevan ravintolan pystyyn, johon olemme todenneet, että siitä vaan, voi tulla kalliiksi. Eipä ole näkynyt, Makkonen naurahtaa.

Suxesissa käy omistajapariskunnan mukaan kaikenlaista juhlijaa aina 18-vuotiaasta eläkeläisiin asti.

Osa kävijöistä tulee aloittelemaan Suxesiin ja suuntaa viettämään yötä muualle.

– Tämä paikka on yökerhon ja baarin risteymä. Suxes on turvallinen tila kaikille, jotka haluavat olla oma itsensä. Kenenkään ei tarvitse varoa, otatko samaa sukupuolta kädestä kiinni tai annatko pusun, Makkonen sanoo.

Ei riitä, että on pieni tanssilattia ja vähän baaria

Erika Koivisto käy itse juhlimassa Dynamossa ja toivoisi, että kyseinen baari olisi virallisesti queer-ihmisille eli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajille pääsääntöisesti tarkoitettu yökerho.

– Minulle ei tule mieleen baaria, jossa olisi täysin turvallista olla. Dynamossa käy paljon queer-ihmisiä, mutta se ei ole kuitenkaan virallisesti seksuaalivähemmistöille tarkoitettu baari.

– Se olisi täydellinen queer-baari, jos henkilökunta olisi koulutettu, miten kohdataan esimerkiksi nuori, joka saa asiatonta kohtelua. Ei riitä, että on pieni tanssilattia ja vähän baaria.

Hän on ihmeissään, miksi Turun kokoisessa kaupungissa ei ole perustettu isompaa klubia queer-väelle muiden isoimpien kaupunkien tavoin.

– Veikkaisin, ettei täällä ole queer-baaria, koska sellaisen pitäminen vaatii vastuuta baarin omistajalta. He eivät ole niin kiinnostuneita ehkä ihmisoikeuksista ja haluavat vain pyörittää baaria, Koivisto pohtii.

Dynamon omistaja Jussi Lehtinen on mielissään baarin suosiosta seksuaalivähemmistöjen keskuudessa. Hän kokee tärkeänä, että seksuaalivähemmistöt saavat juhlia turvallisesti ilman häirintää. Asiaa painotetaan myös henkilökunnalle jo rekrytointivaiheessa.

– Ravintoloitsijana suhtaudun positiivisesti siihen, että Dynamo on kaikenlaisten ihmisten suosiossa. Olemme muuttaneet juuri tästä syystä vessat sukupuolineutraaliksi ja järjestämme useamman kerran vuodessa myös sateenkaariväelle suunnattuja iltoja, Lehtinen kertoo.

Yökerhot suhtautuneet nihkeästi sateenkaaribileisiin

Turun seudun Setan puheenjohtaja Kirsi Siekkisen mukaan nuoret eivät koe turvalliseksi oloaan tämänhetkisissä baarivaihtoehdoissa.

– On huoli, että jos menee omana itsenä ja kaveriporukalla bilettämään, tulee asiattomia kysymyksiä esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta.

Nuorilta tulee usein toiveita sateenkaariväelle tarkotetuista bileistä.

Vaaleanpunainen drinkki baaritiskillä.

Seta on tasaisin väliajoin koittanut järjestää tiloja, mutta tuloksetta. Kaupungista ei ole löytynyt isoa tilaa, joka täyttäisi kriteerit.

Siekkinen on kysynyt paikallisista baareista mahdollisuutta järjestää bileitä vähemmistöille. Yökerhot ovat kuitenkin suhtautuneet nihkeästi toiveeseen.

Kulttuuri on muuttunut, ja yhä useammat etsivät seuraa internetistä. Yökerhoihin mennään lähinnä juhlimaan omalla porukalla.

– Mistä voin seksuaalivähemmistöön kuuluvana ihmisenä tietää, että jos menen kumppanini kanssa tanssilattialle, tuleeko välittömästi ei-toivottuja lähestymisiä, Siekkinen pohtii.

Jaa.
Exit mobile version