tiistai, 7 toukokuun

Perustasoiset tv-lähetykset päättyvät ensi vuoden keväänä. Traficom muistuttaa tarkistamaan ajoissa oman television HD-valmiuden teräväpiirtoisiin lähetyksiin.

Ensi vuonna osalla suomalaisista televisiokanavat voivat pimentyä, mikäli heillä ei ole teräväpiirtoista kuvaa vastaanottavaa televisiota tai digiboksia.

Suomen televisiokanavat siirtyvät teräväpiirtoon, eli HD-lähetyksiin vuonna 2025, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Muutos alkaa keväällä 2025, jolloin Yleisradio lopettaa perustasoiset eli SD-lähetykset ja siirtyy pelkästään teräväpiirtolaatuisiin HD-lähetyksiin.

Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv:tä.

Kaupalliset tv-yhtiöt eivät ole Traficomin mukaan vielä julkaisseet tietoa HD-siirtymästä omien kanaviensa osalta. Traficomin mukaan tavoite on, että kaikki Suomen televisiolähetykset lähetetään uudella jakelutekniikalla.

Tarkista televisiosi HD-valmius ajoissa

Traficom muistuttaa, että oman television HD-valmius kannattaa tarkistaa ajoissa, jotta televisio näkyy vielä siirtymän jälkeenkin.

Siirtymän myötä television katseluun tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on HD-viritin. Jos sellaista ei löydy, edessä on uuden vastaanottimen hankkiminen.

– Lähes kaikilta löytyy jo HD-viritin televisiosta tai digiboksista, mutta tämä on hyvä tarkistaa kokeilemalla näkyvätkö HD-kanavat omasta vastaanottimesta, kertoo Traficomin projektipäällikkö Tiina Aaltonen.

Traficom on koonnut HD-siirtymästä kattavan tietopaketin ja ohjeet hdtvopas.fi-verkkosivuille. Traficomin sivuilta löytyy ohjeet television HD-valmiuden testaamiseen.

– HD-siirtymä on osa teknologian kehitystä, joka tukee myös median monimuotoisuutta ja elinvoimaisuutta, sanoo Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki sanoo tiedotteessa.

Traficomin tavoitteena on Saarimäen mukaan se, että kaikissa kodeissa on siirtymän jälkeen valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä.

– Kannustammekin tarkistamaan oman television lisäksi läheisten ja etenkin ikäihmisten televisiot, jotta televisio näkyy jatkossakin, tähdentää Saarimäki.

Tietoiskuja luvassa

– Siirtymä tuo laadukkaamman televisiokuvan ja äänen kaikkien kotitalouksien saataville, kertoo Traficomin päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen tiedotteessa.

Juurakka-Lehikoisen mukaan uudempi lähetystekniikka hyödyntää myös rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin, ja se mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom koordinoi siirtymään liittyvää viestintää ja kampanjoi valtakunnallisesti muun muassa tv-tietoiskuilla tänä ja ensi vuonna.

Jaa.
Exit mobile version