lauantai, 27 huhtikuun

Merivartiosto ei voi sulkea öljyvuodon mahdollisuutta täysin pois, mutta pitää sitä epätodennäköisenä.

Helsingin Vuosaaren edustalla on useiden neliökilometrien alue, jossa jään raoista, kuten avannoista, nousee tummaa ainetta jään pinnalle.

Suomenlahden merivartiosto sai päivällä hälytyskeskuksen kautta ilmoituksen mahdollisesta öljyhavainnosta alueella.

– Puotilan sillasta Kallahdenniemen eteläpuolelle ulottuvalla alueella on havaintoja jostain aineesta. Aine on tummaa möhnää, jonka koostumuksesta ei ole vielä varmuutta, sanoo kenttäjohtaja Eero Söder merivartiostosta.

Merivartiosto on kerännyt aineesta useita näytteitä, jotka on toimitettu laboratoriotutkimuksiin.

Öljyvahingon mahdollisuutta ei toistaiseksi ole voitu sulkea pois, mutta sitä pidetään alustavasti epätodennäköisenä.

– Voi olla, että ei ole öljyä. Voi olla jotakin biologista tai leväpohjaista. Näytteet lähtevät laboratorioon ja sitä kautta sitten selviää. Tällä hetkellä pidetään epätodennäköisempänä vaihtoehtona sitä, että se olisi öljypäästö, kenttäjohtaja Eero Söder sanoo.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos kehottaa välttämään avantouintia Marjaniemen, Tammisalon ja Merirastilan alueella havaintojen takia. Pelastuslaitos kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä.

Epätavallinen ilmiö, syytä tutkitaan

Söder toteaa, ettei itse ole moiseen ilmiöön ennen törmännyt.

– Meidän partiomme tutkivat aluetta vielä huomennakin, jotta havaintoalueen rajat selviävät tarkemmin. Selvitystyö on käynnissä, että mistä oikeasti on kysymys.

Tiedotusvastuu asiasta on siirtynyt pelastuslaitokselle. Päivystävä palomestari Sami Lappalainen toteaa, että aineen alkuperää ja mahdollista lähdettä selvitetään yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Lappalainenkin toteaa, että ilmiö on outo.

– En ole talvella vastaavaan törmännyt. Silloin kun vedet lämpenevät keväisin, öljymäistä kasvustoa ilmestyy rannoille ja saamme ilmoituksia öljystä. Mutta en ole ennen havainnut, että näin kylmän veden aikaan tällaista kuohuvaa ainetta näyttäisi avannoista tulevan.

Havaintoja eri puolilta Suomea

Yle on saanut ihmisiltä havaintoja siitä, että samannäköistä mustaa mönjää puskee jään pinnalle vesistöissä muuallakin. Ilmiö on havaittu ainakin Saimaalla ja Puulalla Etelä-Savossa sekä Sysmässä Päijät-Hämeessä.

Tiedossa ei ole, onko jäälle kertyvä aine näissä tapauksissa samaa kuin Helsingissä.

Muokattu 16.3. kello 21.31: Lisätty tieto havainnoista muualta Suomesta. Kello 21.46 lisätty tieto siitä, että pelastuslaitos kehottaa välttämään avantouintia.

Muokattu 16.3. kello 22.07: muutettu Puulajärvi muotoon Puula.

Jaa.
Exit mobile version