torstai, 9 toukokuun

Ylipainolla on merkittävä vaikutus aivojen nestekierron ja puhdistumisen kannalta tärkeisiin pulsaatioihin, kertoo tuore tutkimus. Muutokset voivat haitata terveyttä.

Oulun yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan ylipaino voi haitata aivojen toimintaa ja terveyttä.

Korkean painoindeksin huomattiin vaikuttavan merkittävästi niin sanottuihin pulsaatioihin koko aivoissa. Pulsaatiot ovat tärkeitä aivojen nestekierron ja kuona-aineiden poistumisen kannalta.

Pulsaatiot ovat eräänlaista aivojen sykintää, jota on kolmenlaista: sydämen sykkeestä johtuvaa, hengityksestä johtuvaa sekä verisuonten toimintaan liittyvää.

Tutkimuksessa huomattiin, että korkea painoindeksi voimistaa pulsaatioita, jotka liittyvät hengitykseen. Samalla ylipaino vähensi valtimoiden aiheuttamia pulsaatioita tietyillä aivoalueilla.

Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että ylipaino saattaa häiritä aivojen tärkeitä aineenvaihduntaprosesseja ja tasapainoa.

Tutkijoiden mukaan ylipainon vaikutukset aivoihin tulisi huomioida entistä paremmin niin tieteessä kuin käytännön potilastyössäkin.

– Ylipaino on monien aivo- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Tutkimustulokset auttavat osaltaan ymmärtämään, miten ylipaino vaikuttaa aivojen toimintaan ja siihen liittyviin neurologisiin riskeihin, väitöskirjatutkija Lauri Raitamaa kertoo yliopiston tiedotteessa.

Raitamaan mukaan tuoreet havainnot voivat auttaa kehittämään esimerkiksi uusia hoitomenetelmiä muistisairauksiin, joiden taustalla on usein ylipainoa.

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa käytettiin MREG-kuvantamismenetelmää. Tutkimukseen osallistui 115 tervettä aikuista.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä maaliskuussa.

Jaa.
Exit mobile version