torstai, 9 toukokuun

Infektioylilääkäri Markku Broas kehottaa suonensisäisiä huumeita käyttäviä hakemaan heille maksuttoman rokotteen.

Rovaniemen alueella ilmenee edelleen akuuttia B-hepatiittia. Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tilanne on poikkeukksellinen.

– Kuukauden sisällä useita henkilöitä on joutunut sairaalahoitoon B-hepatiittiviruksen aiheuttaman äkillisen maksatulehduksen vuoksi, hän kertoo.

Rovaniemen tautitilanne tuli ilmi reilu kuukausi sitten.

– Nyt olisi tärkeää saada kierre katkaistua. Tartunnat näyttävät leviävän likaisten ruiskujen kautta. Suonensisäisten huumeiden käyttäjien olisi syytä hankkia rokote ja mennä testiin matalalla kynnyksellä, Broas kehottaa.

B-hepatiittirokote on suonensisäisten huumeiden käyttäjille maksuton.

Broas muistuttaa, että Hepatiitti B tarttuu myös suojaamattoman seksin välityksellä ja kondomi suojaa seksitartunnoilta.

Akuutin B-hepatiittiviruksen aiheuttaman infektion oireita ovat pahoinvointi, ripuli, oksentelu tai vatsakipu, lihas- ja nivelkivut sekä ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuus.

Apua saa Oodista ja Rinteenkulmasta

Rovaniemellä Osallisuuskeskus Oodissa voi testauttaa anonyymisti C-hepatiitin ja hivin. Lisäksi sieltä voi saada laboratoriolähetteen B-hepatiittin testiin ja ilmaisen hepatiittirokotteen.

Oodissa on myös neulojen ja ruiskujen vaihtopiste, joka on avoinna tiistaisin ja perjantaisin.

Rinteenkulman terveysasemalla puolestaan toimii hiv-poli, jossa on mahdollisuus testata pikatestillä anonyymisti hiv. Hiv-polilta voi lisäksi saada laboratoriolähetteen B- ja C-hepatiittien testaamiseksi.

Jaa.
Exit mobile version