torstai, 2 toukokuun

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva vierailee 11 ystävää -podcastissa ensi viikolla. Lähetä kysymyksesi ”Rivelle” tästä linkistä!

1) Fredrik Jensenin Huuhkajat-dilemma

Augsburgin Fredrik Jensen on yksi pelaajista, joiden vastuu Huuhkajissa jäi EM-karsinnoissa pieneksi. Loukkaantumiset ovat piinanneet Jenseniä pitkin uraa, mutta syksyllä hän jäi kahdesti maajoukkueryhmästä ulos terveenäkin.

Kahden viikon päässä siintävässä EM-jatkokarsinnassa Jensen on terveenä pysyessään taatusti mukana Huuhkajissa, sillä hän on vakiinnuttanut paikkansa Bundesliigassa Augsburgin avauskokoonpanossa. Viikonloppuna syntyi maali ja maalisyöttö 6–0-murskajaisissa Darmstadtia vastaan.

Jensen valittiin viikonloppuna Kicker-lehden viikon joukkueeseen Bundesliigassa osana Augsburgin pyörremyrskyä. Hänet otettiin tosin vaihtoon jo tauolla. Augsburgin X-tilin mukaan syynä olivat tuntemukset kivusta akillesjänteessä. Augsburg johti jo tauolla 5–0.

Suomalaisten kenttäpelaajien minuutit huippuonnistumisista puhumattakaan ovat viime vuosina Euroopan huippusarjoissa olleet harvinaista herkkua. Huuhkajien avauksessa Jensenille on silti vaikea nähdä paikkaa panosten ollessa suurimmillaan, vaikka seurajoukkueessa hän pelaa kenttäpelaajista kovatasoisimpia otteluita.

– Hänellä on Augsburgissa vahva, vahvuuksille rakennnettu rooli, mutta maajoukkueessa samanlaista ei ole löytynyt. Vierellä on Huuhkajissa pelaajia, jotka ovat onnistuneet vuositolkulla. Ryhmityskin on ollut sellainen, että Jensenin vahvuudet eivät ole aina optimaalisia. Hän tuskin on avauksen pelaaja ottelussa, johon ei uusia näyttöjä hirveästi pysty antamaan. Näillä mennään, mitä lähivuosina on nähty, Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja sanoo.

Pohja kuvaa Wales-ottelua ”ei vain 11 miehen show’ksi”. Ottelussa, jossa pelataan mahdollisesti jatkoaika, on hyvävireinen Jensen mitä mainioin vaihtoehto penkiltä.

– Hän on omalla tavallaan fyysinen, juoksuvoimainen pelaaja, joka tuo kentälle energiaa ja vaarallisuutta. Hän ei ole pelkästään juoksija, vaan näyttänyt maajoukkueessakin, että pystyy hakeutumaan paikkoihin ja luomaan muillekin tilanteita. Hän voi tuoda kentälle muutoksen ja pystyy omalla energiallaan nostamaan Suomea.

Jensen oli pitkästä aikaa avauksessa marraskuussa merkityksettömässä EM-karsintaottelussa Pohjois-Irlantia vastaan. Esitys jäi valjuksi, kun taas vaihdosta tunnin pelin jälkeen sisään tulleet hyökkäyspään pelaajat Robin Lodin ja Teemu Pukin johdolla johtivat toisen jakson ilotulitusta.

Ennen maajoukkuetaukoa Augsburgilla on edessä vielä Bundesliigan ottelut Heidenheimia ja Wolfsburgia vastaan. Augsburg on sarjassa kymmenentenä. Jensenille on 19 ottelussa kertynyt kaksi maalia ja viisi maalisyöttöä.

2) Kaan Kairisen eleganssi

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Kaan Kairinen säväytti Sparta Prahan paidassa viime viikolla Tšekin cupin puolivälierässä paikallisvastustaja Slaviaa vastaan. Hän alusti silmiä hivelevällä tavalla Spartan 2–2-tasoitusmaalin, ja oli johdattamassa joukkuettaan 3–2-voittoon jatkoajalla.

– Tietty eleganssi on aina liittynyt Kairisen pelaamiseen. Itse syöttöä edelsi usean pelaajan keskellä hyvin hallitut, määrätietoiset kosketukset pienessä tilassa. Hän tiesi koko ajan mitä tekee, mikä kertoo siitä, että pelituntuma ja itseluottamus on kohdallaan, Pohja sanoo.

Kairinen on todellisten härkäviikkojen keskellä, sillä Sparta ja Slavia kohtasivat uudelleen sunnuntaina liigaottelussa. Maaliton tasapeli säilytti Spartan sarjajohdon neljässä pisteessä Slaviaan nähden. Kairinen pelasi molemmissa otteluissa täydet minuutit.

Kairinen siirtyi Spartaan viime vuoden tammikuussa. Hän otti heti ison roolin keskikentällä ja pääsi juhlimaan keväällä Tšekin mestaruutta. Ensimmäisellä täydellä kaudella vastuu on pysynyt suurena.

– Selvästi hän saa pelata omannäköistään peliä. Kairinen pystyy olemaan askeleen edellä vastustajia ennakoimalla ja ahtaasta tilasta nerokkaasti pois pelaamalla, kuten Slaviaa vastaan nähtiin, Pohja sanoo.

Huuhkajien keskikentällä Kairisen lisäksi Glen Kamaran mainio seurajoukkuevire tietää hyvää EM-jatkokarsintaa ajatellen. Rasmus Schüllerin sivuuttaminen avauskokoonpanosta on niin ikään vaikeaa. Ratkaiseeko keskikenttäpelaajien vire ryhmityksen Wales-ottelussa? Jos päävalmentaja Markku Kanerva haluaa kaikki kolme avaukseen, on muualla mahdollisesti tehtävä kompromisseja.

– Tilannehan on loistava. Valinnan vaikeus on positiivinen ongelma. Kairisen ja Kamaran vire on sellainen, että heitä on vaikea sivuttaa, mutta senkin yläpuolelle nousee, mikä ryhmitys on olennaisin ja toimii parhaiten juuri Walesia vastaan. Sen suhteen kompromisseja ei pidä tehdä, Pohja sanoo.

Onnistumiset ruokkivat onnistumisia, ja se huokuu Kairisesta. Vaikka sunnuntain tasapeli Slaviaa vastaan oli sarjataulukon kannalta Spartalle hyvä tulos, ei se häntä lämmittänyt.

– Pidän tätä kahden pisteen tappiona, Kairinen sanoi Spartan X-tilillä.

Kairisen ja Spartan härkäviikot jatkuvat kuumina EM-jatkokarsinnan alla. Torstaina vastassa on Liverpool Eurooppa-liigan neljännesvälierien ensimmäisessä osaottelussa Prahassa.

3) Emma Koivisto kärppänä takatolpalla

Liverpoolista puheenollen, sieltäkin löytyy huippuvireinen suomalaispelaaja. Emma Koivisto viimeisteli laitapuolustajan tontilta kaksi maalia Aston Villan verkkoon Englannin Superliigassa, kun Liverpool voitti vieraskentällä 4–1.

– Luulen, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein kaksi maalia pääsarjatasolla, Koivisto tunnelmoi Liverpoolin verkkosivuilla.

Maaottelutauolta Liverpoolin riveihin palannut Koivisto teki molemmat osumansa keskityksistä takatolpalta.

– Yritän aina olla siellä, ja tänään sain hyviä keskityksiä. Tämä ei mielestäni ollut paras esitykseni, mutta olen maaleistani iloinen, Koivisto sanoi.

Kuten Aston Villa -peli osoitti, Koivisto nousee Liverpoolissa hanakasti. Yle Urheilun asiantuntijan Essi Sainion mukaan hänen roolinsa maajoukkueessa vain korostuu vastustajien parantuessa. Huhtikuussa alkavassa EM-karsinnassa vastaan tulevat Hollanti, Italia ja Norja.

– Uskon, että nyt nähdään Koivistoa parhaimmillaan maajoukkueessa, koska hänellä on ihan älytön juoksukapasiteetti. Helmareiden pelisysteemi on epäsymmetrinen eli hänellä on iso vastuu ja paljon tilaa nousta. Hän pystyy laidan kautta tuomaan ylivoimaa ja kun jalat riittävät juoksemaan alaskinpäin, tulee pelillinen rooli olemaan iso, Sainio sanoo.

Englannissa pelataan viikonloppuna cupin puolivälierät. Koiviston Liverpool kohtaa Jutta Rantalan Leicesterin. Olga Ahtisen ja Eveliina Summasen Tottenham saa puolestaan vieraakseen Manchester Cityn.

11 ystävää -jalkapallopodcastin uusi jakso julkaistaan aina tiistaisin. Löydät kaikki jaksot tästä linkistä!

Jaa.
Exit mobile version