keskiviikko, 8 toukokuun

Israelin ilmapuolustus torjui lähes kaikki 185 Iranin laukaisemaa droonia.

Kaksi Israelin puolustusvoimien lähdettä kertoo The New York Times -lehdelle, että Israeliin ammuttiin yöllä 185 droonia, 36 risteilyohjusta ja 110 maasta maahan ammuttavaa ohjusta.

Suurin osa ammuttiin Iranista, mutta myös Irakista ja Jemenistä käsin.

Droonien arvioidaan olleen Shahed-136-mallisia. Sosiaalisessa mediassa on kuvattu deltasiipisiä drooneja, joiden sanotaan olevan Irakin ilmatilassa lentämässä Israeliin.

Shahed-136 on pitkän matkan miehittämätön drooni. Se on halpatuotantoinen itsemurha-ase, joka kuljettaa ennalta ohjelmoituna räjähteen kohteeseen.

Sen kantomatka on lähes 2500 kilometriä eli kantama ulottuu hyvin Iranista Israeliin.

Shahed-136 on saanut myös lempinimen Iranin AK-47 eli on samalla tavalla halpa, massatuotantoinen ase valmiiksi kuljetettavaksi maailman konfliktialueille kuin kuuluisa AK-47-rynnäkkökivääri.

Shahed-136 on tullut tutuksi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Iran on Pohjois-Korean ohella yksi harvoista maista, joka toimittaa sotakalustoa Venäjälle.

Droonien suunnittelija ja todennäköinen valmistaja on Iranin vallankumouskaartille alistettu Shahed Aviation Industries Research Center.

Se tuottaa myös kevyempiä, lyhyemmän kantaman Shahed-malleja. Sen tiedetään myös kehittävän nopeampaa, suihkumoottorin avulla lentävää mallia.

Venäjä on käyttänyt Shahed-136-drooneja Ukrainassa syksystä 2022 asti. Venäjän arvioidaan sopineen Iranin kanssa 6 000 droonista.

Näiden 3,5 metriä pitkien droonien pärisevä, mopon ja ruohonleikkurin kaltainen propellista lähtevä ääni on tullut tutuksi Kiovan ja muiden Ukrainan kaupunkien yllä.

Iran myös myy droonien taitotietoa. Venäjän uskotaan valmistavan Shahed-drooneja Tatarstanissa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa.

Ukrainan sotilastiedustelupalvelun lähteet kertoivat kuun alussa, että tuotantolaitos oli Ukrainan tekemän ilmaniskun kohteena.

AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version