torstai, 9 toukokuun

Markku Kanervan asemasta käydään kovaa keskustelua. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi, että Huuhkajien päävalmentajapesti on hänen mukaansa myös haluttu paikka ulkomaalaistenkin silmin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan jatkosta tehtävässään käydään tällä hetkellä paljon keskustelua.

Huuhkajien EM-karsintojen heikko päätös sekä karsintalohkossa että jatkokarsintavaiheessa saivat aikaan keskustelun, jossa Kanervan asema on kyseenalaistettu.

Suomen EM-kisoihin ensi kertaa miesten maajoukkueen historiassa luotsanneen Kanervan sopimus päättyy kuluvan vuoden loppuun. Sopimuksen pituus on aiheuttanut ihmetystä, sillä syksyllä Suomi pelaa Kansojen liigaa, kun taas MM-karsinnat alkavat jo keväällä 2025.

Valmentajan vaihto on noussut puheeksi Huuhkajien peliesitysten lisäksi juuri näiden ajankohtien vuoksi. Mikäli Suomi päättäisi hakea uutta päävalmentajaa, olisi asiantuntijoiden silmissä valmistautumisaikaa parempi taata mahdollisimman paljon MM-karsintoja silmällä pitäen.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi Kanervan tilannetta tiistain Viro-ottelun aikana Ylen tv-lähetyksen taukostudiossa. Häneltä myös kysyttiin mahdollisuutta sille, että Suomi lähtisi hakemaan päävalmentajaa ulkomaisista vaihtoehdoista.

Onko Suomen päävalmentajuus kiinnostava tehtävä maailmalla? Onko tänne mahdollista saada niin sanotusti iso kala haaviin?

– Kyllä tämä varmasti kiinnostaa maailmallakin. Lähtökohtakin on, että emme ole rajanneet tätä valmentajahakua mihinkään kansallisuuteen, Lahti vastasi asiaan.

– Ihan samalla tavalla kuin oli Helmareiden päävalmentajavalinta. Siinä oli mukana loppuun saakka kansainvälisiä kandidaatteja, mutta päädyimme Marko Salorantaan. Silloin lähinnä sen takia, kun tiesimme, että joukkue pitää uusia, niin pitää olla valmentaja, joka tuntee juniorikannan.

Kartoittava ryhmä kasassa

Oman seikkansa kuvioon tuo mahdollisen uuden päävalmentajan kartoitus. Jos Kanerva ei saisi jatkaa sopimustaan loppuun saakka ja joutuisi väistymään jo pian, pitäisi Palloliiton saattaa rekrytointiprosessi hyvään vauhtiin.

Lahti kertoi, että yleisesti miesten maajoukkueen päävalmentaja-asiasta vastaavat Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen, tutkimus- ja kehityspäällikkö Ville-Pekka Inkilä sekä heidän tiiminsä. Lisäksi päävalmentajasta päättämässä ovat Lahti ja Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

– Nyt päävalmentajan osalta on sellainen tilanne, että me olemme kartoittaneet jo hyvissä ajoin aikaisemmin vaihtoehtoja. Emme ole siis jutelleet kenenkään ulkopuolisen kanssa, vaan olemme tehneet tätä työtä meidän urheilutoimen organisaation puitteissa, Lahti sanoi.

Myös se, minkälaisen tuleva päävalmentajan Palloliitto voisi tehtävään saada, on oma lukunsa. Sitä määrittelee käytettävissä oleva raha ja Suomen tarjoamat resurssit, sekä tietysti itse Huuhkajien materiaali.

Pienempi tarjokkaiden määrä

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Miika Nuutinen otti asiasta kiinni 11 ystävää -jalkapallopodcastin tuoreessa jaksossa. Hänen mielestään Suomen ei ole tarve vaihtaa nyt päävalmentajaansa, vaan sen pitäisi kehittää pelaamistaan. Jos Huuhkajien päävalmentaja päätetään vaihtaa, niin päätös pitäisi tehdä nyt.

Vaihdos ei ole simppeli. Hyvästä valmentajasta saa maksaa poikkeuksellisen paljon, eikä silloinkaan vaihtoehtoja ole rajattomasti.

Vakuuttavat ulkomaalaiset valmentajat eivät ole tuttu näky maajoukkueissa, varsinkaan Suomen kaltaisissa jalkapallomaissa, jotka eivät ole jättiläisiä.

– Olisi erityisen mielenkiintoista, jos avaisi tätä markkinaa tarkemmin. Sillä absoluuttiset huippuvalmentajat valmentavat seurajoukkueita, eivätkä maajoukkueita. Maajoukkuevalmentajien kavalkadi on pienempi, Nuutinen nostaa esiin.

Hän myös korostaa sitä, että tämän vuoksi myös usein samat nimet pyörivät esimerkiksi pienemmissä jalkapallomaissa.

– Se koko rekrytointiprosessi vaikuttaa muutenkin hyvin erilaiselta kun seurajoukkueissa.

Kuuntele mitä mieltä 11 ystävää -podcastin tuoreessa jaksossa oltiin Markku Kanervan jatkosta ja siitä, kuinka pahasti Huuhkajat tällä hetkellä alisuorittaa.

Jaa.
Exit mobile version