torstai, 9 toukokuun

Kesäolympialaisissa ja paralympialaisissa työskentelee yhteensä lähes 50 000 vapaaehtoista, mutta kisaorganisaatio ei maksa heille majoitusta.

PARIISI.

Tunnelma oli innostunut, kun kymmenet tuhannet vapaaehtoiset kokoontuivat ensi kertaa yhdelle Pariisin olympialaisten tulevista kisapaikoista, kaupungin länsipuolella sijaitsevalle La Défense -areenalle.

Olympialaisten johtaja Tony Estanguet korosti heidän merkitystään.

– Olemme yhdessä se tärkein lenkki, josta kisojen lopullinen onnistuminen riippuu, Estanguet sanoi.

Olympialaisten vapaaehtoisiksi haki noin 300 000 ihmistä, joista noin 45 000 sai paikan.

Vapaaehtoiset muun muassa opastavat ihmisiä kisapaikoilla ja Pariisin julkisessa liikenteessä. Yksi heistä on oikeustieteen opiskelija Julienne Lecomte.

– Olen tosi innoissani! Työskentelen vapaaehtoisena lentopalloseurassani ja ajattelin, että olympialaisiin osallistuminen olisi hieno kokemus. Ei tällaista kovin usein tapahdu, Lecomte sanoo.

Hän kertoo hakuprosessin kestäneen lähes vuoden ja sisältäneen monia vaiheita.

Hotelliyö maksaa Pariisissa lähemmäs tuhat euroa

Julienne Lecomte asuu Ranskan länsirannikolla Saint-Nazairen kaupungissa, josta hän matkaa kesäksi Pariisiin.

– Isoäitini asuu onneksi Pariisissa ja voin yöpyä olympialaisten ajan hänen luonaan. Majoituksen järjestyminen on monelle ulkopaikkakuntalaiselle tosi hankalaa, Pariisiin tulee niin valtavasti turisteja, Lecomte sanoi.

Pariisin olympialaisiin ja paralympialaisiin tarvitaan lähes 50 000 vapaaehtoista, joiden pitää itse maksaa tai järjestää matkansa ja asumisensa. Kisaorganisaation päätös on herättänyt kritiikkiä, sillä Pariisin hotelli- ja vuokrahinnat ovat nousseet kesän osalta pilviin.

Airbnb-asuntojen hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet ja kolmen tähden hotellista voi joutua maksamaan lähemmäs tuhat euroa yöltä.

Olympialaisten varojen käyttö on viranomaisten kiinnostuksen kohteena

Samaan aikaan uutisissa on ollut olympiapomo Tony Estanguet’n 270 000 euron vuosipalkka, joka herätti viranomaisten kiinnostuksen.

Uutistoimisto AFP kertoi helmikuussa, että talousrikoksiin erikoistuneet tutkijat selvittivät Estanguet’n palkan maksuun liittyviä epäselvyyksiä.

Olympialaisten varojen käyttö on ollut viranomaisten kiinnostuksen kohteena aiemminkin. Ranskan poliisi teki viime kesänä ratsian Pariisin olympialaisten päämajaan. Se liittyi muun muassa epäilyihin julkisten varojen väärinkäytöstä.

Tavalliset pariisilaiset ovat kiinnostuneempia kisoista kuin kohuista

Tavallisia pariisilaisia kohut eivät suuremmin yllätä. Heitä kiinnostaa enemmän kisojen vaikutus kaupungissa liikkumiseen.

– Politiikka on tuollaista, ei mitään uutta auringon alla. Olen kiinnostunut olympialaisten vaikutuksista Pariisin liikenteeseen, pomojen sotkuista en niinkään, sanoo pariisilaismies Jonathan Behar.

Hän vannoo poistuvansa kisojen ajaksi kaupungista.

Urheilufaniksi tunnustautuva pariisilaismies Vincent Maciegewski puolestaan uskoo kisahuuman pyyhkivän ongelmat ainakin hetkeksi alleen.

– Kunhan olympialaiset alkavat, niin ärtymys unohtuu. Toivotamme kansainväliset kisaturistit tervetulleeksi, ja kaikki kyllä lopulta sujuu, Maciegewski toteaa.

Jaa.
Exit mobile version