keskiviikko, 8 toukokuun

Helsingissä nähtiin SM-liigahistorian 7:nneksi pisin ottelu, jossa HIFK:n Kristian Vesalainen upotti Pelicansin 2–1-maalillaan, joka tuli Nordiksella ajassa 104.25.

IFK siirsi sarjan ratkaisua ja piti välieräpaikkaunelmansa elossa. Pelicans johtaa puolivälieriä voitoin 3-1 ja tarvitsee neljän joukkon päästäkseen vielä yhden kiinnityksen.

– Tärkeä voitto! Onhan se mahtava fiilis tehdä maali tuohon paikkaan, kun hallikin räjähtää. Itselläni ei ole tuollaista kokemusta aiemmin, myhäili Vesalainen.

Ottelun ykkössankarin mukaan tempo katosi pelistä jossain vaiheessa molemmilla joukkueilla, eikä ihme kun pelattiin noin pitkään.

– Pää pidettiin viileänä ja tehtiin parempia ratkaisuja kuin edellispeleissä, huomioi Vesalainen.

HIFK-valmentaja Ville Peltonen sanoi, että joukkue ansaitsi tiistaina voiton.

– Tänään pelattiin jollain tasolla sarjan paras peli. Olimme paremmin pelin päällä sekä löydettiin enemmän pelin laatua ja rytmiä pelaamiseen.

Peltonen sanoi, että HIFK haluaa jyskyttää eteenpäin.

– Playoffs-draamaa nähtiin, ihan niin kuin aiemmissakin peleissä. Olen ylpeä joukkueen panoksesta ja sitkeydestä, kiitteli HIFK-valmentaja omiaan.

Toisessa erässä puolustaja Kasper Puutio vei Pelicansin johtoon, mutta samassa erässä HIFK-hyökkääjä Juha Jääskä tasoitti ylivoimalla pelin 1–1:een. Molemmilla joukkueilla oli tolppalaukauksia ennen Vesalaisen ratkaisevaa täysosumaa.

– Tiukka ja hieno sarja käynnissä, HIFK oli tänään tuon verran parempi, Pelicansin luotsi Tommi Niemelä myönsi.

HIFK:n maalivahti Niko Hovinen urakoi kamppailussa 40 torjuntaa, toisessa päädyssä Pelicansin veräjänvahti Niklas Kokko 30.

TPS:n rohkeus palkittiin jatkoerässä

Runkosarjassa yhdeksänneksi sijoittunut Turun Palloseura tasoitti puolivälierävoitot 2–2:een runkosarjavoittaja Tapparaa vastaan Turussa, kun TPS:n puolustaja, entinen Tappara-pelaaja Casimir Jürgens ohjasi jatkoerässä 2–1-voittomaalin ajassa 71.19. Lukas Wernblom ja Viljami Marjala tekivät mainion esityön ratkaisevaan osumaan

– Minulle oli yllätys, että jatkoerässäkin TPS piti vauhtia, oli rohkea ja hallitsi peliä valtaosan. Olisin uskonut, että Tappara on joukkueista se, joka ottaa aloitteet 60 minuutin pelin jälkeen, ihmetteli kiekkokierroksen asiantuntija Jesse Saarinen.

Tappara olisi voinut tehokkaammalla ilmeellä ratkaista pelin ensimmäisessä erässä, jossa se oli vahvimmillaan. Sen jälkeen TPS:lla ei ollut mitään hätään, ja Tommi Miettisen suojatit kamppailivat vähintään tasavertaisesti kaukalossa.

Puolivälieräsarjassa TPS-luotsi Miettinen on ottanut pienen niskalenkin tamperelaisten päävalmentaja Rikard Grönborgista. TPS on järjestäin purkanut Tapparan paineen, eikä kirvesrintojen karvauspelaaminen ole napsunut kohdilleen. Samaan aikaan TPS:n pelisuunnitelmaan kuuluu pitkät hyökkäykset, jolloin Tappara ei ole päässyt vastaiskuihin tuoreilla jaloilla.

Tappara pääsi ensimmäiselle erätauolle 1–0-johdosta. Tamperelaiset saivat yhden ylivoiman, josta Anton Levtchi värkkäsi avausmaalin Kristian Tanuksen ja Petri Kontiolan esitöistä ajassa 6.14.

Palloseura nousi kakkoserässä Tapparan rinnalle ja 1–1:een, kun Markus Nurmi astui esille ajassa 36.59. Tamperelaisten avausmaalin tehneeltä Levtchiltä huonoa puolustamista takaiskussa.

Vierasjoukkueen paras tilanne osui kolmannessa erässä Heikki Liedekselle, joka livahti päätöserässä läpiajoon Otto Rauhalan syötöstä, mutta ottelun gamesaverin esitti TPS-vahti Filip Lindberg 47. minuutilla.

– Pelirohkeutta korostettiin jatkoerään mentäessä, eikä lähdetty varmistelemaan. Koppi on täynnä onnistujia. Tasaista oli, mutta ansaitsimme minusta lopulta voiton, TPS:n kapteeni Juhani Jasu totesi.

Puistolan hattutemppu Kärppien turman

Patrik Puistola siivitti hattutempullaan Jukurit 5–2-voittoon Kärpistä, jolla on edelleen puolivälieräsarjassa tukeva 3–1 johto. Kolme maalisyöttöä jakanut Konsta Helenius kuului niin ikään mikkeliläisten suuriin sankareihin.

Jukurien voittomaalin teki toisessa erässä Jesper Piitulainen, joka osui vasta ensi kerran pelaamissaan 38 playoffs-pelissä.

– Hyvä startti meiltä, saimme avausmaalin ja yleisön heti taakse. Kaikkiaan Jukureiden näköinen peli. Aika samantyyppinen tämä peli oli kuin edelliset, ainoastaan siinä ensimmäisessä olimme jaloissa. Tänään oli meidän vuoromme saada latu auki. Erikoistilanteisiin pitää saada itseluottamusta vielä lisää, kommentoi Piitulainen ja paljasti, että seuralta loppuivat rahat lentämiseen.

Jukurit vieraili Oulussa viimeksi lentokoneella, mutta joukkue lähtee keskiviikkona bussilla liikkeelle kohti pohjoista ja pelaa torstaina toisen kerran puolivälierissä selkä seinää vasten Raksilassa.

Kärppien lataus jäi vajaaksi

Kärpät ei ollut valmis laittamaan sarjaa pakettiin, se näkyi joukkueen pelaamisesta heti alusta lähtien. Vieraiden puolustaja Victor Berglundille sattui heti kättelyssä karmea kiekonmenetys, josta Ondrej Kovarchin laukoi Jukurien alkutahdit jo avausminuutilla.

Jukurit ja Kärpät menivät erätauolle 1–1-lukemista, vaikka pelinhallinta oli kotijoukkueella. Mikkeliläisten ensimmäinen veto upposi ohi Kärppä-vahti Niclas Westerholmin ajassa 1.22. Joonas Kemppainen raapi aloitusvoiton ja tästä vain seitsemän sekuntia myöhemmin viimeisteli ylivoimalla 1–1-osuman.

Kärpät pysyi pelissä mukana tehokkaalla ylivoimalla. Joukkueen ylivoimaprosentti pudotuspeleissä on huima 57,14% (4/7). Se teki tiistaina kahdesta ensimmäisestä erikoistilanteestaan kaksi maalia, joilla pääsi kolmanteen erään 2–3-tappiosta.

Toisessa erässä Puistola ja Jesper Piitulainen veivät Jukurit 3–1-johtoon. Jälkimmäisen osuman lahjoitti Kärppä-vahti Niclas Westerholm, joka lähti maalin taakse, kun kiekko kimposi päädystä maalin eteen. Teemu Turunen laukoi 2-3-kavennuksen Ville Koivusen poikittaissyötöstä ylivoimalla ajassa 35.29.

Päätöserän alussa Kärpillä oli pelissä hyvä vaihe, jossa muun muassa puolustaja Martin Jandus laukoi pelivälineen maalikehikkoon. Palkintoa se ei saanut, ja Jukurit sai jatkossa rivinsä paremmin kuntoon. Lopussa Puistola kaunisteli lukemia 4–2- ja 5–2-osumillaan. Ensimmäisen hän teki näistä ajassa 58.17 tyhjiin ja jälkimmäisen ajassa 59.24 ylivoimalla.

Jukurien kultakypärä Niko Huuhtanen haki ottelun jälkeen kahinakumppanikseen Kärppien pienimmän pelaajan Arttu Paason ja heitti hänet lopuksi puolittaisella paini/judoheitolla jäähän. Tämä kärjisti tilanteen joukkueiden kesken. Pukukoppiin mentäessä tunteet kiehuivat kokeneilla pelaajilla, kuten myös vaihtopenkillä kuumana käyneellä Jukurien valmentaja Olli Jokisella.