lauantai, 27 huhtikuun

Bahaman Devynne Charlton juoksi 60 metrin aitojen ME-ajan. Reetta Hurske olisi viime kauden halli-iskussaan ollut finaalissa ja sielläkin mitalitasoa.

Ruotsin Armand Duplantis yritti sunnuntai-iltana Glasgow’n MM-kisojen seiväsfinaalissa jo toisen kerran tällä hallikaudella ME-korkeutta 624.

Mutta ennen kuin siihen pisteeseen päästiin, kisojen jopa varmimpana voittajana pidetty urheilija oli kovemmilla kuin vuosikausiin. Duplantis otti seitsemännen arvokisavoittonsa putkeen hallikautensa kärkituloksella 605.

Yksi detalji kuvaa erittäin hyvin, millaisen kiirastulen kautta Duplantis pystyi puolustamaan kahden vuoden takaista MM-hallikultaansa Belgradista, jossa hyppäsi silloisen ME:n 620. Sitä hän on sittemmin sentti kerrallaan hilannut lukemiin 623.

Duplantis on alkuvuodesta 2021 lähtien saavuttanut ensin EM-hallikultaa (605), olympiakultaa (602), MM-hallikultaa (620), MM-kultaa (621), EM-kultaa (606), MM-kultaa 2023 (610).

Kaikissa näissä kilpailuissa hän pudotti riman voittotuloskorkeudessaan tai sitä ennen yhteensä neljä kertaa. Neljä arvokisakultaa tuli tyystin vailla pudotuksia.

Kun Duplantis otti ensimmäisen aikuisten arvokisavoittonsa, EM-kultaa Berliinissä 2018 (605, ensimmäinen kuuden metrin ylitys), hän pudotti finaalissa kerran. Orastanut voittoputki kuitenkin katkesi seuraavana vuonna Dohan MM-kisoissa, kun Glasgow’ssa hopeaa hypännyt USA:n Sam Kendricks voitti ja ruotsalainen sijoittui samalla tuloksella (597) hopealle.

Toinen ääni kellossa

Glasgow’n MM-hallissa oli toinen ääni kellossa, sillä 565 ensimmäisellä ylittänyt Louisianassa kasvanut amerikanruotsalainen tarvitsi 585:ssä kaikki kolme yritystä, 595:ssä kaksi ja päätöskorkeudessaan 605:ssä taas kolme. Tämä on hänelle täysin poikkeuksellista.

Duplantis oli tällä hallikaudella hypännyt MM-kisoihin mennessä ”vain” 602, mutta hänen isänsä ja valmentajansa Greg Duplantis vakuutti Yle Urheilulle lauantaina poikansa kunnon paremmaksi kuin kauden tähänastiset tulokset. Arvio piti lopulta kutinsa.

Sunnuntai-illan ainoa suomalainen oli 60 metrin aidoissa Reetta Hurske, joka sijoittui välieränsä viidennneksi ajalla 8,00. Hurskeen viime vuonna loistokas ja EM-kultaa tuonut hallikausi sai negatiivisen käänteen, kun aituri teloi itseään pahasti kisoissa Puolassa helmikuun alussa eikä ehtinyt toipua huippukuntoon.

– Tavallaan olen helpottunut, että tämä kausi on ohi ja samalla tosi ylpeä, että uskaltauduin kuitenkin viivalle. Kyllä siinä varmaan on vielä käsittelemistä koko hallikaudessa, Hurske totesi.

Spekuloitavaa todellakin jäi. MM-kulta meni Bahaman Devynne Charltonille ME-ajalla 7,65, mutta pronssiin riitti Puolan Pia Skrzyszowskalle aika 7,79. Se on täsmälleen sama kuin Hurskeen Suomen ennätys, jonka urheilija vuosi sitten tykitti katon alla kahdesti ja voitti sillä myös EM-hallifinaalin Istanbulissa.

Kaiken Glasgow’n MM-halleista löydät Yle Urheilun seuranta-artikkelista.

Jaa.
Exit mobile version