torstai, 9 toukokuun

Mikä puhuttaa?

Norjan Therese Johaugin ylivoimainen vauhti Norjan mestaruuskisoissa oli viikonlopun selvä puheenaihe. Kahden vuoden kisatauoltaan palannut entinen hiihtokuningatar voitti 30 kilometrin väliaikalähtökisan mestaruuden lähes kolmen minuutin erolla ennen USA:n Sophia Lauklia.

Lue lisää: Therese Johaug hävyttömän ylivoimainen – norjalaistähti pahoillaan muiden puolesta

Muun muassa Norjan kovat maajoukkuenaiset Astrid Öyre Slind ja Heidi Weng taipuivat maannaisellaan yli kolmen minuutin verran.

Norjassa 35-vuotiaan etumatka muihin tuli suurena yllätyksenä. Toisaalta taas Yle Urheilun asiantuntijat Aino-Kaisa Saarinen ja Kalle Lassila odottivat voittamiseen tottuneelta naiselta juuri tuollaista näytöstä.

– Mielestäni olisi ollut yllättävää, jos hän ei olisi ollut näin hyvä. Ihmettelen, miksi he ovat Norjassa niin yllättyneitä, Saarinen napautti.

Lue lisää: Therese Johaug hämmästyttää – Aino-Kaisa Saarinen ei voi käsittää norjalaisten reaktioita

Monet uskovat, että Johaug hiihtää ensi talven Trondheimin MM-kisoissa 50 kilometrin kisan. Hänet saatetaan nähdä jopa kaikilla henkilökohtaisilla matkoilla.

Viime vuonna MM-pronssia juhlinut Slind oli turhautunut. Hän saavutti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin 35-vuotiaana.

– Johaug oli täysin omassa luokassaan. Luulen, että me kaikki muut mietimme, mitä me teemme. Mitä järkeä on satsata tähän, kun hän on niin paljon parempi?

– Olen tehnyt niin paljon hommia ollakseni hyvä hiihtäjä. Mutta sitten tulet vain muserretuksi, Slind harmitteli.

Hän jatkoi, että juuri nyt on vaikea asennoitua kilpahiihtäjäksi.

– En malta odottaa, että pääsen lomalle. Olen innoissani siitä, että saan treenata ja pystyn tulemaan hyväksi urheilijaksi. Nyt tämä tuntuu toivottamalta.

Kuka yllätti?

Alppihiihdon maailmancup-kausi päättyi Itävallan Saalbachissa vauhtilajien merkeissä. Miehet eivät päässeet valitettavasti laskemaan sunnuntain syöksyä heikkojen olosuhteiden takia.

Jo 16-vuotiaana palkintokorokkeelle yltäneellä Sveitsin Lara Gut-Behramilla oli lauantaina mahdollisuus yltää peräti neljään kokonaiskisan voittoon saman kauden aikana. 32-vuotias urheilija oli nostanut jo kokonaiskisan, suurpujottelun sekä super-G:n kristallipalloja.

Syöksyrinteeseen hän ampaisi turvallisen tuntuisessa pistejohdossa. Ennen päätöskisaa eroa toisena olleeseen Itävallan Stephanie Venieriin oli 68 ja kolmospaikalla olleesseen Itävallan Cornelia Hütteriin 72 pistettä.

Hütter pystyi kuitenkin kovassa paikassa huippusuoritukseen ja vei kisan voiton. Kun Gut-Behrami jäi vastaavasti pisteiden ulkopuolle, lajin kokonaiskisan voitto lipsahtikin Hütterin haltuun.

Mitäs ihmettä?

Alppihiihdon ohella myös mäkihypyn maailmancup-kaudet saivat loppusilauksensa. Miesten kokonaiskisan voiton vei Itävallan Stefan Kraft ja naisten Slovenian Nika Prevc.

Prevcin menestynyt isoveli Peter Prevc lopetti suunnitelmien mukaan uransa sunnuntaina Slovenian Planican lentomäessä pidettyyn osakilpailuun.

Kahdeksan vuoden takainen maailmancupin kokonaiskisan voittaja ja moninkertainen arvokisamitalisti kertoi lopettamisestaan helmikuussa. Ennen sitä hän ei ollut yltänyt palkintokorokkeelle kahteen vuoteen, mutta saavutti nyt kevään aikana yhden voiton ja neljä kakkossijaa.

Itsekin aikoinaan lopettamispäätöksensä jälkeen hienoon vireeseen päässyt Yle Urheilun asiantuntija Janne Ahonen uskoi, että Prevcin tekemä päätös rentoutti slovenialaisen hyppäämistä.

– Taustalle tulee ajatus, että se loppuu tähän. Samalla stressitasot laskevat ja hyppääminen saattaa helpottua. Osaa myös nauttia loppukaudesta erilailla.

Aika näyttää, tekeekö Prevc janneahoset ja palaa vielä maailmancupiin.

Lue lisää: Janne Ahosen vanha ”kikka” tuottaa jälleen tulosta – tekikö supertähti silti virheen?

Kuka floppasi?

Urheilijoiden osalta viikonloppuna ei nähty varsinaista epäonnistujaa. Suomalaisittain iso harmituksen aihe oli miesten syöksykisan peruuntuminen kokoonaan.

Tällä kaudella kansainvälisen läpimurron maailmancupin vauhtilajeihin tehnyt 23-vuotias Elian Lehto ei näin ollen päässyt debytoimaan maailmancupin finaaleissa. Mukaan pääsi vain 25 urheilijaa.

Lue lisää: Elian Lehdon unelma murskaksi – murjaisi Levin reissusta: ”Kovaa kuuria vappuun asti”

Lehto oli päättyneellä kaudella kahdesti historiallisesti 11:s. Saalbachin harjoituksissa meno jatkui lupaavana, sillä hän ylsi sijalle 16.

Ensi vuonna Saalbachissa lasketaan alppihiihdon MM-kisat, joten kisakokemuksen saaminen kyseisestä rinteestä olisi ollut todella arvokasta.

Lahjakas ja hyvin oman näkymänsä tiedostava Lehto voi joka tapauksessa taistella jo ensi kaudella erittäin mehukkaista sijoituksista.

Mitä seuraavaksi?

Maailmancupien osalta talvikausi on nyt paketissa. Viikonloppuna Ääneskoskella hiihdettiin SM-kisojen merkeissä, mutta kotimainen huippuhiihtokausi jatkuu vielä pääsiäisviikon jälkeen Rovaniemen Suomen cupissa.

Jaa.
Exit mobile version